Het Italiaanse kerstbrood

PanetTone

Mercato Italiano importeert ieder jaar de beste en lekkerste Panettone die Italië te bieden heeft. Graag nemen wij u mee in het verhaal van de Panettone, onze unieke producenten en hoe u de Panettone kunt bestellen.

 

Wat is een Panettone?

Panettone is een typisch Italiaanse kerstcake, dat rond de feestdagen in alle Italiaanse gezinnen op tafel komt. Het is een enigszins zoet brood, dikwijls gevuld met gekonfijte vruchtjes of met een ‘crema’, room. De oorsprong komt uit Milaan en is inmiddels over de hele wereld een delicatesse.

Het ontstaan van Panettone

Rond het jaar 1500 maakten enkele rijke Milanese dames en heren zich op voor de viering van kerstavond. Hun kok Ambrogione had het ontzettend druk met de voorbereidingen van het feestmaal. Hij vroeg daarom aan de twaalfjarige Toni om het dessert in de gaten te houden dat in de oven stond. Helaas viel Toni in slaap en toen hij wakker schrok, bleken het dessert te zijn verband.

Toni probeerde uit alle macht het goed te maken. Het enige wat hij kon bedenken, was een ander dessert te verzinnen. Hij maakte een brooddeeg en voegde daar allerlei ingrediënten aan toe die in de keuken voorhanden waren: honing, rozijnen, eieren, boter, gekonfijte vruchten en gedroogd fruit. Hij zette zijn brood in de oven en hoopte er maar het beste van.

Toen Ambrogione een kijkje kwam nemen, liet Toni hem het vreemd gevormde brood zien dat hij had gemaakt. De chef-kok was woedend op zijn keukenhulpje! Maar de gasten wachtten op hun dessert en er zat niets anders op, dan het brood van Toni te serveren. Tot grote verrassing van Ambrogione viel het door Toni gemaakte brood zeer in de smaak. Een traditie was geboren. Sindsdien wordt er met de kerstdagen het brood van Toni, ‘il pane di Toni’ (Panettone) geserveerd.

Onze ambachtelijke producenten

Hoofd inkoop Sandro Moro:”Er zijn een hoop aanbieders van panettone in Italië en het is de kunst om de beste ambachtelijke producent te vinden met die overheerlijke panettone. Door onze jarenlange ervaring met importeren hebben wij een aantal producenten gevonden die aan onze strenge eisen voldoet. Regelmatig zijn wij in Italië om producenten te bezoeken om het productieproces te zien en te bepalen of het echt de ambachtelijke producenten zijn waar wij mee willen werken”.

Previous
Next

Meer informatie en prijzen?

Het assortiment en onze prijzen zijn te vinden in ons catalogus. Deze kunt u via het contactformulier of telefonisch aanvragen.

Pisti

Een succesvol verhaal, in Siciliaanse stijl.

Twee jonge mensen besloten 15 jaar geleden, om te wedden op een project dat de roeping van de Siciliaanse zoetwaren combineert met een moderne manier van zakendoen. De visie die Nino Marino en Vincenzo Longhitano op dat moment hadden, was om een ambachtelijke werkplaats uit te vinden voor de productie van typisch Siciliaans zoetwaren: noga, gekonfijt fruit, amandelspecialiteiten en panettone. Gemaakt volgens eeuwenoude traditie gecombineerde met de nieuwe vaardigheden van verfijning en creativiteit.

Traditionele zoetwaren, gemaakt met ingrediënten die de geschiedenis van het eeuwenoude Siciliaanse banketbakkerij vertellen, in een ideale route door het eiland: de groene pistache van Bronte DOP, de amandel van Avola, de Nebrodi-hazelnoten. Alles wordt verwerkt volgens strenge eisen zodat de smaken en eigenschappen worden behouden. De onnavolgbare smaken spreken voor zich en laten je verlangen naar meer.

Augusta

Kwaliteit en traditie sinds 1945.

Augusta Panettoni werd in 1945 opgericht in Milaan en stond altijd bekend om zijn hoogwaardige Panettone, de enige echte traditionele. Augusta Panettoni dankt zijn oprichting aan een meester-patissier met zijn traditionele ‘panettone Milano’ recept. De meesterbakkers van Augusta zijn vandaag de dag nog steeds de bewaarders van het geheim van het speciale rijsmiddel. Dit ze vermengen met de beste boter van Europa, met voortreffelijk gekonfijt fruit en met de beste kwaliteit rozijnen. Het deeg rijst op natuurlijke wijze, vervolgens langzaam en voorzichtig gekookt waarna het 12 uur afkoelt. Dit geeft de cake zijn unieke smaak. Door de jaren heen zijn de tradities doorgegeven aan nieuwe generaties banketbakkers. En vandaag, net zoals het begin, staat Augusta voor passie en zorg voor zijn producten.

Previous
Next

Meer informatie en prijzen?

Het assortiment en onze prijzen zijn te vinden in ons catalogus. Deze kunt u via het contactformulier of telefonisch aanvragen.
Previous
Next

Meer informatie en prijzen?

Het assortiment en onze prijzen zijn te vinden in ons catalogus. Deze kunt u via het contactformulier of telefonisch aanvragen.

Boella & Sorrisi

PASSIE SINDS 1939

Het bedrijf is het resultaat van een huwelijk tussen twee ambachtelijke meesters: Boella en Sorrisi. Boella bestaat sinds de late negentiende eeuw toen het eerste laboratorium van panettoni en gebak werd geboren. Sorrisi verrukt sinds 1960 de hele wereld met zijn handgemaakte chocoladeproductie.

In 2014 openden zijn hun nieuwe en moderne fabriek in het centrum van Turijn. Ontworpen en gebouwd om de specialiteiten te blijven produceren volgens oude tradities.

De panettone wordt gemaakt zoals ze in Turijn gewend zijn. Met ingrediënten waar zij van houden, zoals natuurlijke gist, boter en hazelnoten. Het wordt nog steeds vervaardigd volgens de oude Piemontese traditie; een natuurlijk 48 uurs rijstijd. Je proeft de liefde in een goed gelukt huwelijk van de patisserie-meesters. Alle panettone zijn verpakt met de hand, alleen voor jou, een voor een.

Scroll naar top