Skip to content
Spumante Ciu Ciu

Uitgelicht product: Spumante

Spumante is de Italiaanse benaming voor een mousserende wijn. Een mousserende wijn is een koolzuurhoudende wijn die kan worden gemaakt van zowel witte als rode druiven. Vroeger dronk je een Spumante voornamelijk als je iets te vieren had denk aan bijvoorbeeld een bruiloft of verjaardag. Tegenwoordig is het de ideale bubbel voor bij een uitgebreid diner, gezellige barbecue met vrienden of voor bij het dessert.

Maar wat is het nu precies?

Spumante Ciu Ciu

Bij het maken van een mousserende wijn gaan er eerst een paar technische aspecten aan vooraf. De wijn krijgt niet één maar twee keer te maken met het proces van gisting. De eerste keer om de alcohol in de wijn te krijgen en de tweede keer om de bubbels in de wijn te creëren.

Mousserende wijn kan via vier methodes worden gemaakt. Namelijk ten eerste via de Methode Traditionnelle.  Deze methode wordt ook wel beschouwd als de belangrijkste manier om Spumantes te creëren. Bij deze methode vindt er een tweede gisting plaats op de fles.

Hierbij wordt de stille basiswijn samen met wat extra gist en suiker, gebotteld en afgesloten met een kroonkurk. De wijn ondergaat vervolgens zijn tweede gisting in de fles, waarbij er koolzuur ontstaat. Verder moet de wijn dan rijpen, wat invloed heeft op de uiteindelijke aroma’s, smaken en textuur van de wijn.

Na een lange tijd waarin de wijn heeft gerijpt worden dode gistcellen uit de fles verwijderd. Tot slot wordt er dan weer een mengsel van wijn en suiker toegevoegd en dit zal bepalen of de mousserende wijn droog of zoet wordt. Daarna wordt de fles afgesloten met een kurk en muselet (ijzeren korfje rondom de top van de fles). Deze manier van maken is erg tijdrovend, daarom zijn de Spumantes die op deze manier worden gemaakt ook net wat prijziger.

Een tweede methode die wordt gebruikt voor het maken van mousserende wijn, is de Charmat-methode. Dit is een snellere en tevens minder prijzige manier om het te maken. Hierbij wordt de wijn van de eerste gistingskuip overgebracht naar een grote afgesloten tank, die onder druk staat. Hier ondergaat de wijn dan zijn tweede gisting en ontstaat er koolzuur. Deze methode levert lichtere en fruitige Spumantes op.

Bubbels

Ten derde heb je de Transfermethode, hierbij worden eigenlijk de Traditionnelle -en Charmat methode gecombineerd. Bij deze techniek ondergaat de wijn een tweede gisting in de fles en wordt het vervolgens overgebracht naar een tank, waar het gefilterd wordt. Tot slot heb je de Carbonatatie methode. Hierbij wordt er in plaats van een tweede gisting, koolzuurgas in de wijn geïnjecteerd en onder druk gebotteld. Waardoor er bubbels in de wijn ontstaan.

Wat is het verschil tussen een Spumante of Frizzante?

Een Frizzante is licht bruisend, makkelijk te drinken en heeft een lager alcoholpercentage dan de Spumante. De Spumante ondergaat een langere tweede gisting, waardoor er sprake is van een sterkere bubbel. Daarnaast is hij ook wat verfijnder van smaak. Je kunt Spumantes ook herkennen aan de muselet, die voorkomt dat de kurk uit de fles knalt.

Voor ieder wat wils…

Franciacorta

Mercato Italiano heeft genoeg soorten bubbels in het assortiment. Van een Prosecco Frizzante van Antonutti tot aan een Spumante Cuve, Spumante Pecorino en nog veel meer. Bekijk via onderstaande button het volledige assortiment.

Bericht delen?

Zoek...