Skip to content
Pasta Mancini verpakking

Uitgelicht product: Pasta Mancini

Pasta is tegenwoordig onmisbaar ook in de Nederlandse keuken. Maar wat maakt een pasta nou precies uniek? En wat is het verschil van onze pasta met die van de supermarkt? Afgelopen maandag in Keuringsdienst van Waarde gingen ze op onderzoek uit. In de uitzending brachten ze ook een bezoek aan onze producent: Pasta Mancini. Ontdek hieronder meer over hun ambachtelijke pasta of kijk hier de aflevering van Keuringsdienst van Waarde terug.

Hoe het begon: een nieuwsgierige boer...

Pasta Mancini grootvader en kleinzoon

Dit verhaal begon bij Mariano Mancini een durumtarwe boer, die in 1938 de ‘Mancini Farm’ oprichtten. Hij deelde zijn passie voor landbouw graag met zijn kleinzoon Massimo. En zo is in feite de Mancini familie van durumtarwe boeren geboren.

Mancini ligt in Le Marche, een regio in Midden-Italië die al sinds de Romeinse tijd het centrum van tarweteelt is. Tegenwoordig is de regio Marche de op twee na grootste producent van durumtarwe; dit is een harde tarwesoort, die zich goed leent voor het maken van pasta.

Maar wat Pasta Mancini écht uniek maakt? Ze zijn de enige pasta producent, die zelf al hun durumtarwe verbouwen en het volledige productieproces zelf in handen hebben. Hun pastafabriek ligt namelijk midden in hun eigen durumtarwe velden. Het resultaat is elk jaar een seizoen product dat de landbouwomstandigheden van elk jaar weerspiegelt.

Pasta Mancini Pastafabriek in Durumtarwe veld

Het productieproces: van zaadselectie tot duurzame verpakking

Het productieproces van Mancini pasta bestaat uit de volgende stappen: ten eerste begint het met de zaadselectie. Hier selecteren ze de durumtarwe die het beste past bij hun velden en de omgeving waarin de tarwe zal gaan groeien. De tweede stap noemen ze veldbeheer, hier bestuderen ze de kenmerken van al hun velden om zo het meest geschikte type grondbewerking te selecteren.

Ten derde wordt er gekeken naar goede landbouwpraktijken.  Ze houden zich bezig met het duurzaam en milieuvriendelijk beheren van hun landbouwactiviteiten, om zo een grondstof te produceren met de hoogste en meest voedzame kwaliteit, met zo min mogelijk milieu-impact.

Previous slide
Next slide
Pasta Mancini Bronzen Matrijs

De volgende stap die volgt in het proces is de oogst: Ze oogsten hun durumtarwe elk jaar in de zomer, alleen als de tarwe van nature al volledig rijp is en het juiste vochtgehalte heeft bereikt. Daarna wordt de geoogste tarwe gereinigd en opgeslagen. Om vervolgens de tarwekorrels te malen zodat het geschikt is voor het produceren van pasta.

Voor elke pastasoort wordt een unieke ronde bronzen matrijs ontworpen, deze vorm zorgt voor een eerlijke verdeling van het deeg en dat de structuur niet helemaal glad is, maar net ruw, zodat saus of olie goed blijft kleven aan de pasta. Om belangrijke voedingswaarden van Mancini tarwe te behouden, laten ze de pasta langzaam drogen op een lage temperatuur.

Tot slot is het tijd om de pasta te gaan verpakken, alle verpakkingen van Mancini zijn 100% recyclebaar. Sinds 2021 kun je ook aan de onderkant van elke verpakking het oogstjaar vinden en een QR-code. Door deze QR-code te scannen krijg je meer inzicht in het productieproces van dit product.

Pasta Mancini verpakking

Verschillende soorten pasta

Mancini pasta heeft drie soorten pastalijnen: de klassieke lijn bestaat uit traditionele pasta zoals spaghetti, fusilli, penne, linguine en meer. Naast deze klassieke lijn hebben ze ook een volkoren pastalijn. Bestaande uit volkoren spaghetti, penne en fusilli. Tot slot hebben ze de ‘turanicum’ pastalijn. Deze lijn is 100% biologisch, heeft een aardetint en na het koken een uitgesproken geur van verse tarwe.

Pasta Mancini

Benieuwd naar de aflevering van Keuringsdienst van waarde? Je kunt hem hier terugkijken.

Bericht delen?

Zoek...