Skip to content
Olijfolie: ontdek en lees hier meer

Uitgelicht product: olijfolie

Een goede olijfolie is onmisbaar in de Italiaanse keuken en staat bij vele ook bekend als het ‘liquid gold’. Je kunt meer met olijfolie dan je denkt; als dressing over een salade, om in te bakken of als ingrediënt in een gerecht. Daarnaast heb je olijfolie in oneindig veel smaken én soorten. Ontdek hier alles over dit kenmerkende product.

Wat is het nou precies?

Olijfolie is een vloeibaar vet dat wordt verkregen uit het vruchtvlees van pitten van olijven. De hoogste kwaliteit olie is ‘extra vergine olijfolie’ [EVOO]. Deze olijfolie wordt altijd gewonnen uit de eerste persing, die in het mechanische proces zonder hitte is verkregen. De eerste persing olijfolie heeft geen smaakverlies én is de beste kwaliteit die er te verkrijgen is. Klik hier voor ons assortiment van oliën uit eerste persing.

Hoe wordt olijfolie gemaakt?

Ten eerste worden de olijven pas geoogst als deze de perfecte rijping hebben. De traditionele manier om olijven te oogsten is om de boom te schudden of zijn takken met stokken te slaan. Hierdoor vallen alle olijven naar beneden en deze worden dan opgevangen in een net. Maar veel bedrijven kiezen er tegenwoordig voor om hun olijven zorgvuldig met de hand te plukken. Hierdoor kunnen ze de hoge kwaliteit van de olijf waarborgen.

Nadat de olijven zijn geplukt worden ze gewassen en daarna is het tijd voor het persen. Hierbij worden de olijven gemalen en gekneed en daardoor komen de eerste sappen vrij. De olie kan dan nog vrij bitter van smaak zijn. Daarom wordt het mengsel vaak nog gecentrifugeerd. Wat er daarna overblijft is de olijfolie zoals wij hem kennen. Dit hele proces gebeurd bijna altijd binnen 24 uur.

Waarom kost een goede olijfolie meer?

Extra vergine olijfolie is moeilijker te maken en wordt altijd koud geperst. Daarnaast zit er veel tijd en aandacht in het produceren van olijven van hoge kwaliteit. Doordat het productieproces zorgvuldig wordt uitgevoerd, brengt dit ook extra kosten met zich mee. Vandaar dat deze olijfolie vaak ook een hoger prijskaartje heeft.

Ontdek ons assortiment van prachtige Italiaanse olijfoliën van hoge kwaliteit via de button hieronder.

Bericht delen?

Zoek...