Skip to content
Babà al Rhum

Uitgelicht product: Babà al Rhum

Zoals je misschien al aan de naam kunt horen heeft deze specialiteit iets met rum te maken. Een babà is een soort cake in de vorm van een paddenstoel en is doordrenkt met drank. Dit Napolitaanse gebakje is bekend en gewaardeerd over de hele wereld. En dat is niet voor niets; de babà heeft een heerlijke zachte maar vooral unieke smaak. Ontdek hier meer…

De oorsprong van Babà al Rhum

Babà al Rhum komt van origine niet uit Italië maar is ontstaan in Polen. Hier regeerde toentertijd de hoogbejaarde koning Stanislas Leszczynski. Hij was niet sterk genoeg meer om een stuk van zijn lievelingsgebak, de tulbandcake, af te snoepen. De Poolse koning kon dit niet uitstaan vandaar dat hij één van zijn onderdanen, drank over de cake heen liet gieten. Hierdoor werd de cake zachter en kon hij er moeiteloos van genieten.

De babà is vervolgens via Frankrijk in Napels terecht gekomen, in de tijd dat Franse koks aan het roer stonden bij het Napolitaanse hof.  

 

Waarom wordt het Babà genoemd?

Op het moment dat de Poolse koning ervoor koos om drank over zijn geliefde tulbandcake te gieten, las hij de verhalen van
Duizend-en-een-nacht
. Hij noemde deze zompige cake ‘babà’ naar Ali Baba die net als hij de confrontatie moest aangaan, maar dan met veertig rovers in plaats van een tulband…




Maar wat is het nou precies?

Het zijn kleine, luchtige cakejes die in een speciaal vormpje worden gebakken. Hierdoor ontstaat de ‘paddenstoel’ vorm. Deze cakejes worden ingemaakt met rum. In Italië worden ze veelal gegeten als klein hapje bij de koffie of als (kerst)dessert verrijkt met bijvoorbeeld ijs.

Ondertussen is de babà in Napels zo populair, dat de Napolitanen ervan overtuigd zijn dat het recept toch echt uit Napels afkomstig moet zijn. Naast de rum variant bestaat er ook een Limoncello variant!

Bericht delen?

Zoek...