Skip to content

Risotto funghi porcini al tartufo

De risottorijst van Cascina Belvedere wordt al gemaakt sinds 1878 door de familie Picco. Generaties lang wordt de ervaring en de liefde voor de aarde, het produceren van de goede Italiaanse rijst en de beste risotti’s voor het hele gezin doorgegeven. De familie zorgt zelf voor het hele proces van rijst maken, “van het veld tot de tafel”. Om zo de echtheid en smaak van de rijst tot zijn recht te laten komen op ieders bord. De witte wijn die wij hebben uitgekozen in dit recept is van Ciù Ciù. Het biologische en vegan wijnbedrijf is eigendom van de familie Bartolomei en opgericht in 1970. Familie Bartolomei gelooft dat wijn ‘de meest authentieke uitdrukking van het land waar hij vandaan komt’ moet zijn. Vandaar de nauwgezette aandacht voor details, de katoenen filtratie (vegan) en de biologische landbouwsystemen. De Oris Falerio is een frisse wijn gemaakt van een unieke blend van de lokale druifsoorten Passerina, Pecorino en Trebbiano. Verras je gasten met deze hemelse truffelrisotto met 12 jaar oude balsamicoazijn en Parmezaanse kaas. Het recept is voor 4 personen.

Ingrediënten Mercato Italiano

 • 1kg pak risotto Carnaroli van Belvedere
 • 4 blokjes dado gusto funghi porcini
 • 2 glazen witte wijn Oris Falerio van Ciù Ciù
 • 150 gram Parmezaanse kaas van Boni
 • Balsamicoazijn 12jr van Giusti
 • 1 potje 80 gram truffeltapenade 10% van Valnerina

Extra ingrediënten

 • 250 gram kastanjechampignons
 • 1 ui
 • 3 knoflooktenen
 • 1 zakje rucola
 • Peper en zout

Bereiding

1. Snijd de champignons in kleine partjes en bak deze met een beetje olie in een koekenpan totdat ze kleuren. Haal de pan van het vuur en laat de champignons afkoelen.

2. Snijd de ui en knoflook fijn en zet deze aan zonder te kleuren. Voeg de risottorijst toe en fruit deze aan totdat de rijst glazig is maar niet kleurt.

3. Blus de risotto af met 2 glazen witte wijn en laat de wijn inkoken.

4. Voeg twee liter water met de blokjes dado gusto funghi porcini toe, zet de pan op hoog vuur tot het moment dat het kookt. Zodra het kookpunt bereikt is het vuur laag zetten.

5. Laat de risotto gedurende 20 minuten zacht koken totdat het vocht is verdampt. Roer heel af en toe door met een houten lepel. Tip: laat de risotto zo veel mogelijk met rust. Van te veel roeren wordt de risotto duizelig.

6. Voeg een kopje kokend water toe wanneer de risotto nog niet gaar is.
7. Voeg 80 gram truffeltapenade toe en rasp de helft van de Parmezaanse kaas over de risotto.

8. Voeg tenslotte de champignons toe en roer alles goed door. Voeg naar smaak nog wat peper en zout toe.

9. Schep de risotto met een grote soeplepel in diepe borden. Leg een klein handje rucola op de risotto en rasp de overgebleven Parmezaanse kaas er overheen. Giet ter garnering voorzichtig een kleine beetje 12 jaar oude balsamico over de risotto.

buon appetito!

Zoek...