Skip to content

Risotto al Battuto

Risotto een typisch traditioneel Italiaans gerecht en is van oudsher een specialiteit uit het noorden van Italië, Lombardije. Overal in Italië kun je risotto bestellen en wordt er dezelfde bereidingswijze gehanteerd. De ingrediënten en textuur waarmee deze op tafel wordt gezet verschilt per regio en zelfs per familie. De risottorijst van Cascina Belvedere wordt al gemaakt sinds 1878 door de familie Picco. Generaties lang wordt de ervaring en de liefde voor de aarde, het produceren van de goede Italiaanse rijst en de beste risotti’s voor het hele gezin doorgegeven. De familie zorgt zelf voor het hele proces van rijst maken, “van het veld tot de tafel”. Om zo de echtheid en smaak van de rijst tot zijn recht te laten komen op ieders bord. Verras je gasten met deze hemelse risotto met de groentepaté Battuto alla Pizzaiola van Contadini, truffel & olijfolie. Het recept is voor vier personen.

Ingrediënten Mercato Italiano

  • 1 pak risotto Carnaroli 500 gram van Cascina Belvedere
  • 1 zakje salsa tartufata van Valnerina
  • Olijfolie Sartoria Agricola van Donna Francesca
  • 4 eetlepels Battuto alla Pizzaiola van Contadini
  • 150 gram Parmezaanse kaas van Boni
  • 2 bouillonblokjes funghi porcini
  • 1 glas Oris Falerio witte wijn van Ciù Ciù

Extra ingrediënten

  • 500 gram kastanjechampignons
  • 1 sjalotje
  • 1 zakje rucola

Bereiding

1. Snij de champignons in kleine partjes en bak deze met een beetje boter in een koekenpan totdat ze kleuren. Haal de pan van het vuur en laat de champignons afkoelen.

2. Snij de ui en knoflook fijn en bak deze in een pan zonder te kleuren. Voeg de risotto toe en fruit deze aan totdat de rijst glazig is maar niet kleurt.

3. Blus de risotto af met 1 glas witte wijn en laat de wijn inkoken.

4. Voeg één liter water toe met de bouillonblokjes funghi porcini toe, zet de pan op hoog vuur tot het moment dat het kookt. Zodra het kookpunt bereikt is het vuur laag zetten.

5. Kook de risotto gaar totdat het vocht is verdampt. Voeg een kopje kokend water toe wanneer de risotto nog niet gaar is.

6. Voeg de salsa tartufata en 4 eetlepels battuto toe en rasp de helft van de Parmezaanse kaas over de risotto.

7. Voeg tenslotte de champignons toe en roer alles goed door. Voeg naar smaak nog peper en zout toe.

8. Schep de risotto met een grote soeplepel in diepe borden. Leg een klein handje rucola op de risotto en rasp de overgebleven Parmezaanse kaas er overheen. Besprenkel wat olijfolie over de risotto en geniet ervan.

Tip

Roer af en toe door de risotto bij stap 5 met een houten pollepel. Niet te vaak; daar wordt de risotto draaierig van.

buon appetito!

Zoek...