Skip to content
N'duja di Spilinga Artigiani

Uitgelicht product: ‘Nudja di Spilinga

‘Nduja is de bekendste delicatesse uit de zonovergoten zuidelijkste provincie van Italië; Calabrië. Het is een (zeer) pittige en smeerbare worst, die meestal gemaakt wordt van diverse delen van het varken zoals de schouder en buik. Hier worden dan nog zongerijpte pepers, wat knoflook, peper en zout aan toegevoegd.

Oorsprong van ‘Nduja

De oorsprong van ‘Nduja ligt in een klein dorpje genaamd Spilinga, wat in het zuiden van Calabrië ligt. In deze regio kun je het product in talloze vormen kopen, maar de worst zelf is uiteraard gemaakt volgens het traditionele recept. De Calabrische keuken staat bekend om haar pittige eten en het is ook niet vreemd dat een product zoals de rode ui, daar veelvuldig wordt verbouwd.

Maar wat is ‘Nduja nou precies? Het is een natuurproduct zonder kunstmatige toevoegingen. Het bestaat namelijk uit de volgende ingrediënten: gemalen varkensvlees, vet, zout en zongerijpte rode pepers uit Calabrië.

De vleespasta wordt samen met het vet, de zout en rode pepers langdurig gekneed en in worstdarmen geperst. Daarna wordt de worst licht gerookt en opgehangen om te drogen. De droogtijd varieert van twee weken tot aan één jaar. Door het droogproces wordt de worst pikanter en krijgen de Calabrische rode pepers de tijd om hun smaak op het vlees af te geven.

De smaakmaker in je keuken

De eerste kennismaking met ‘Nduja kan ‘pittig’ zijn 😉. Je kunt daarom het beste beginnen met kleine hoeveelheden. Verder is het ideaal om te verwerken in een pastasaus, op een pizza of met burrata. Je kunt de ‘Nduja eventueel ook zachter maken qua smaak door het te mengen met bijvoorbeeld ricotta. Hierdoor creëer je een heerlijke spread bijvoorbeeld voor op een warm stokbrood of bruschetta. 

Burrata met 'Nduja di Spilinga

Bericht delen?

Zoek...