Skip to content
bottarga di muggine

Uitgelicht product: bottarga

Bottarga staat ook wel bekend als ‘het best bewaarde geheim’ van Sardinië. Ondanks dat bottarga redelijk geliefd was werd het een lange tijd nog niet geëxporteerd naar het vasteland. Toen het toerisme in Sardinië toenam, steeg ook de productie. Tegenwoordig worden de eitjes van over de hele wereld gehaald om nog aan de grote vraag te kunnen voldoen. Met die stijgende vraag werd bottarga omgedoopt tot een échte delicatesse. Heerlijk geraspt over je pasta, in plakjes op geroosterd brood of als antipasta.

Maar wat is het nu precies?

Bottarga (di muggine) wordt voornamelijk gemaakt van de gedroogde kuit van harder. Dit is een tropische vis die je vindt in brak, modderig water bij riviermondingen, baaien of havens. Vissers halen met speciale messen ook wel ‘arresojas’ genaamd, voorzichtig de gehele amberkleurige kuit uit de gevangen vis. Vervolgens worden ze voorzien van zout en daarna worden de kuiten geperst en gedroogd onder de Sardijnse zon tussen twee houten planken. Hierdoor wordt de bottarga lekker hard en leent het zich dus goed voor het snijden of raspen ervan. Bottarga di muggine heeft een sterke, ziltige smaak.

Naast de ‘originele’ bottarga di muggine, komen er dankzij de stijgende populariteit ook andere soorten op de markt. Zo heb je ook bottarga di tonno, een goedkoper alternatief die wordt gemaakt van tonijnkuit. Deze is iets zachter dan bottarga di muggine, waardoor het moeilijker is om hem te raspen. Naast de enige, echte bottarga uit Italië, kun je tegenwoordig ook voor lokale bottarga kiezen. In Nederland, in de Zeeuwse wateren worden ook harders gevangen. Deze lokale variant kan volgens ons alleen niet tippen aan de smaak en kwaliteit van de echte bottarga uit Italië 😉.

De smaakmaker in je keuken

Bottarga wordt gezien als dé luxe smaakmaker. Een klassieke kooktruc uit de Italiaanse keuken is bottarga toevoegen aan je spaghetti die je verder op smaak maakt met knoflook en olijfolie. Maar ook bij andere pasta’s, groentegerechten, eieren, room of andere vissoorten levert het een heerlijke smaakexplosie op. Ideaal om je bestaande gerechten of menukaart, een nieuw leven in te blazen.

Klik hier en laat je inspireren door Smeralda’s unieke recepten met bottarga, in de hoofdrol.

Bericht delen?

Zoek...