Skip to content
Uitgelicht product: Pinsa Romana

Uitgelicht product: Pinsa Romana

Heb jij al gehoord van de Pinsa Romana?  Ondertussen kom je dit product ook al meer in Nederland tegen. Deze luchtige, ovale, pizzavariant is ideaal om te beleggen met ingrediënten naar wens en makkelijk te bereiden.

De term ‘Pinsa Romana’ komt van het Latijnse woord ‘Pinsere’, dat (plat)drukken betekent. De Pinsa heeft namelijk kenmerkende groeven en bulten, die er  met de hand in worden gedrukt. Hierdoor blijven alle toppings goed liggen en is het deeg super crispy.

Hoe is de Pinsa ontstaan?

Voor iedereen die denkt dat de hedendaagse Pinsa Romana ontstaan is in de tijd van Romeinen, heeft het mis. Het originele recept komt van de Italiaanse Corrado Di Marco, die zag hoe zijn grootvader de laatste restjes pizzadeeg in een soort ovale foccacia-vorm drukte en vervolgens bakte in de grote pizzaoven. En zo was de Pinsa geboren!

Geïnspireerd door zijn grootvader ging Corrado aan de slag om het recept te perfectioneren. Dankzij meerdere soorten bloem én een lange rijstijd creëerde hij een knapperige maar vooral luchtige Pinsa. Die beter te verteren is dan de traditionele pizza’s.

Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 7000 ‘Pinseria’s, die Pinsa maken volgens het traditionele recept van de Di Marco familie.

Het geheim van dé beste Pinsa

Het geheim van onze Pinsa Romana zit hem in de verschillende soorten bloem waarmee het deeg wordt bereidt. Het traditionele Di Marco recept bevat tarwe-, soja-, en rijstbloem, wat wordt toegevoegd aan het moederdeeg. Daarnaast bevat Pinsadeeg veel meer water dan traditioneel pizzadeeg.

Deze combinatie van bloemsoorten en veel water maakt het deeg luchtig, knapperig en licht verteerbaar. Daarnaast moet het Pinsadeeg minimaal 24 uur koud fermenteren. Hoe langer de fermentatie, hoe mooier het deeg zal rijzen. Hierdoor krijg je prachtige bubbels in je deeg en dit levert een heerlijke knapperige Pinsa op.

Wat doe je op een Pinsa?

Uitgelicht product: Pinsa Romana

In principe kun je de Pinsa beleggen met elk ingrediënt naar wens. Je kunt meer gaan voor een klassieke versie met tomatensaus en mozzarella of bijvoorbeeld met ‘nduja, salsicca of truffel.

Wij hebben sinds kort de enige échte Pinsa in ons assortiment van de familie Di Marco. Ze zijn vries-vers en binnen een handomdraai, heb je een heerlijke Pinsa op tafel.

Aanvullende informatie:

  1. De Pinsa ontdooit in 10 minuten

  2. Elektrische oven — 300 graden, bak de Pinsa in 4-5 minuten gaar
    Heteluchtoven — 250 graden, bak de Pinsa in 7-8 minuten gaar

  3. Naar wens op smaak brengen met peper & zout

Bericht delen?

Zoek...