Skip to content
Truffel

Uitgelicht product: truffel

Ze staan bekend als ‘het zwarte goud’ en zijn een ware schat van moeder natuur: de truffel. Truffels vallen onder de categorie paddenstoelen en net als bij andere soortgenoten, kun je ze niet allemaal eten. Maar de zwarte en witte truffel wel! Niets voor niets wordt deze delicatesse al veel gebruikt in de horeca om onderscheidende gerechten te maken. Ook in de retail zien wij een toename van truffelproducten voor consumenten. Van truffelkaas, bittergarnituur met truffel tot salami. Je kunt er niet meer omheen, truffel is een onmisbaar ingrediënt in de keuken. Lees snel verder en ontdek alles over truffels.

Van oorsprong tot aan de truffeljacht

Truffeljacht met honden

Truffels groeien onder de grond op de wortels van diverse bomen zoals eiken, populieren, beuken en hazelaars. Je kunt truffels dus niet kweken of telen aangezien het echt een product is uit de wilde natuur. Vandaar dat truffels een exclusief product zijn, waar in veel gevallen een bijpassend prijskaartje aanhangt.

 

Truffels worden geoogst tijdens de ‘truffeljacht’. Vroeger ging een truffeljager samen met een zwijn of varken op zoek naar truffels. Zij konden de geur die een truffel vrijgeeft namelijk al van een grote afstand ruiken. Tegenwoordig worden truffels gezocht met behulp van speciaal, getrainde honden. Deze honden richten minder vernielingen aan bij het vinden van de truffel én eten ze gelukkig zelf niet op.

Welke soorten truffels zijn er?

Zwarte truffel
In Italië bekend als ‘Tartufo Nero’, deze wordt voornamelijk gevonden in de bergen, in de Italiaanse regio’s Umbria, Le Marche en Abruzzo. Ze zijn te herkennen aan hun aardse smaak en geur, die nog beter tot zijn recht komt als je ze verwarmt. De buitenkant is vaak oneffen en van binnen zijn ze wit dooraderd.

Zwarte truffels

Witte truffel
In Italië bekend als ‘Tartufo Bianco’, ze worden veel gevonden in de Italiaanse regio; Piemonte. De witte truffel is complexer dan de zwarte truffel. Ze zijn sterker van smaak en delicater. Ze worden gekenmerkt door hun ongelijke vorm, wat voorkomt uit de harde en oneffen grond waarin ze groeien. De buitenkant van de truffel is niet zoals je zou verwachten wit, maar vaak lichtbruin van kleur. De binnenkant heeft meer weg van wit en hier zijn ook witte aders zichtbaar.

Onmisbaar in de keuken...

Truffeljacht

Wat ons opvalt is dat tegenwoordig truffel een onmisbaar ingrediënt is, waar bij veel consumenten vraag naar is. Zowel naar truffelproducten voor in hun eigen keuken als verwerkt in een heerlijk gerecht op de menukaart bij restaurants. 

Verwerk het in risotto, sauzen en dressings of rasp het over pasta, vlees, vis, frietjes en salades. Het is een delicatesse met oneindig veel mogelijkheden, die elk gerecht naar een hoger niveau tilt.

Verse truffels

Bij Mercato Italiano kun je naast ons assortiment vol diverse truffelproducten ook verse truffels bestellen. Voor meer informatie en actuele prijzen, kun je contact met ons opnemen via sales@mercato-italiano.nl

Bericht delen?

Zoek...