Uitgelicht product: Panforte

1/01/1970

Panforte-Masini-e1636970932325

Panforte is een Italiaans brood gemaakt van suiker, honing, bloem, diverse noten, gekonfijte vruchten en kruiden. Het betekent letterlijk ‘stevig brood’. Het is traditie om het met kerst als nagerecht te eten, net zoals de Panettone.  De Panforte komt oorspronkelijk uit de Toscaanse stad Siena, waar je het brood tegenwoordig gedurende het hele jaar kunt kopen. Ontdek hier snel meer over deze Italiaanse lekkernij…

Oorsprong Panforte

Panforte Masini

De Panforte stamt af van de Panpepato die ergens rond de 13e eeuw is ontstaan. Legendes geven aan dat er in deze tijd een non in Siena was, die restjes van verschillende broden niet weg wilde gooien. Daarom deed ze deze bij elkaar in de oven, wat een smakelijk gerecht opleverden. In het begin konden alleen de rijke inwoners genieten van deze specialiteit, aangezien vruchten en specerijen erg duur waren. Uiteindelijk verspreidde de Panpepato zich ook buiten Siena, maar het recept bleef altijd hetzelfde.

Dit veranderde in 1879 toen koningin Margherita van Savoye, de stad Siena bezocht.  Speciaal voor de koningin werd er een variant bedacht met gekonfijte vruchten en een laagje vanillesuiker bovenop. Deze aanpassing in het recept bleek een groot succes en het kreeg de naam; Panforte Margherita. Dit recept wordt dan ook gezien als het klassieke recept.

Dit is echter tot groot ongenoegen van de bakkers in Siena, die stug volhouden dat zij de enige zijn die de échte Panforte kunnen maken. Daarom richten zij in 1927 een vereniging op om het oorspronkelijke recept te kunnen beschermen. Hierdoor draagt de originele Panforte uit Siena een IGP-keurmerk, waarmee de authenticiteit van het product wordt beschermd.

Een kersttraditie…

De Panforte wordt oorspronkelijk met kerst gegeten omdat het een duurder product was. Het werd namelijk gemaakt van relatief dure ingrediënten zoals kruiden en specerijen. Tijdens de kerst is het gebruikelijk om uit te pakken, vandaar dat dit prijzige gerecht dan werd geserveerd.

Wat is het verschil tussen een Panforte en Panpepato?

Panpepato betekent ook wel ‘gepeperd brood’ en is dus meer gekruid dan een gewone Panforte. Daarnaast bevat het geen laagje poedersuiker en is het mét peper.


Bekijk onze Panfortes hier

Gerelateerde berichten

Schermafbeelding 2025-01-13 102602
Welkom op onze vernieuwde webshop!

13/01/2025

Untitled-design-3
CaccioSpianata piccante: nieuw bij Mercato Italiano

16/12/2024

Transparent-background-45
Aangepaste levering Kerst en Oud & Nieuw

11/12/2024

Navigatie

Waar wil je naar toe?

Onze producten

Assortiment

Log in om de prijzen te zien!

Wil je alle informatie van onze producten weten? Meld je dan aan. 

Cookies

Onze website maakt gebruik van cookies. Door op “Accepteren” te klikken, stemt u in met het gebruik van alle cookies op onze website. U kunt uw voorkeuren op elk moment wijzigen in de cookie-instellingen.