Italiaans wijnhuis Ciu’Ciu’ verovert de wereld

Auteur: Mark de Niet

Op bezoek in het mooie "Le Marche"

Biologische wijnen van authentieke, inheemse druivensoorten en gemaakt met behulp van de modernste technieken, dat zijn de wijnen van het huis Ciù Ciù. Een traditioneel wijnhuis, dat vanuit het Italiaanse De Marken (Le Marche) langzaam de wereld verovert. En dat is niet zo gek, want kwaliteit staat voorop. ZEST Magazine ging op bezoek.

Wie aan Italiaanse wijn denkt, denkt aan een chianti, valpolicella of misschien een barolo. Maar wie kent de passarella, de pecorino of de esperanto? Deze laatste drie zijn van het steeds populairder wordende wijnhuis Ciù Ciù. Azië, Canada en de VS hebben het wijnhuis al ontdekt en ook in Nederland groeit de populariteit van deze traditionele en biologische wijnmakerij.

Biologische wijnbouw

De meeste wijnen van Ciù Ciù zijn 100% veganistisch. Waar veel wijnbouwers kiezen voor filters met dierlijke bestanddelen om de wijnen van de most te scheiden, werkt Ciù Ciù met katoenen filters (of eigenlijk filtermembranen). Het wijnhuis verkiest kwaliteit boven kwantiteit en bespaart daar niet op.

En het is die kwaliteit die Ciù Ciù kenmerkt. De eigenaren en broers Walter en Massimiliano Bartolomei houden zich dan ook continu bezig met verbeteringen in het proces van wijn maken. Aan uitbreiden denken zij niet.

Het kroonjuweel is de rode esperanto, gemaakt van de druiven montepulciano en cabernet sauvignon. Deze klassewijn is nog redelijk onbekend bij het grote publiek. Voor wie nieuwsgierig is: men noemt de esperanto wel de amarone van De Marken.

Geschiedenis

Vader Natalino Bartolomei is de grondlegger van het biologische wijnhuis in De Marken. Jarenlang werkt hij als vrachtwagen-chauffeur. De wijnbouw doet hij ‘erbij’.

Het is hard werken om uiteindelijk van zijn wijn-stokken te kunnen leven. Maar zijn doorzettingsvermogen, zijn wijdverspreide netwerk door zijn werk als chauffeur en zijn neus voor goede wijn leveren hem uiteindelijk een vaste clientèle op in Midden- en Noord-Italië. Natalino wordt de vaste leverancier van complete families in Rome en Milaan. Vanaf de jaren zeventig kan hij zich volledig op de wijnbouw richten. 

Zijn reputatie snelt hem vooruit en door de aankoop van extra hectaren kan hij zijn wijngaarden en productiecapaciteit uitbreiden. Zijn zoons hebben nu de spreekwoordelijke (wijn)stokken van hun vader overgenomen. Het wijnhuis Ciù Ciù telt anno 2019 honderdvijftig hectare wijngaarden, verdeeld over De Marken, Abruzzen en Sicilië, waar het een mooie dessertwijn produceert.

Geschiedenis

Vanuit het middeleeuwse stadje Offida, gelegen op de heuvels van De Marken, verovert Ciù Ciù langzaamaan de wereld, inclusief Nederland, met als exclusieve importeur Mercato Italiano. En dat is niet toevallig. De wieg van eigenaar Toni Moro stond op nog geen 50 kilometer van Offida. Vanuit Heerhugowaard verkoopt de familie Moro de wijnen van het biologische wijnhuis en levert aan diverse restaurants door heel Nederland.

Reisinformatie De Marken/Le Marche

Vanuit het middeleeuwse stadje Offida, gelegen op de heuvels van De Marken, verovert Ciù Ciù langzaamaan de wereld, inclusief Nederland, met als exclusieve importeur Mercato Italiano. En dat is niet toevallig. De wieg van eigenaar Toni Moro stond op nog geen 50 kilometer van Offida. Vanuit Heerhugowaard verkoopt de familie Moro de wijnen van het biologische wijnhuis en levert aan diverse restaurants door heel Nederland.

Culinaire wijnreis door le Marche

Een bezoek aan het proeflokaal of de wijngaarden van Ciù Ciù in Offida is een aanrader als je in De Marken (Le Marche) op vakantie bent. Het is een van de grootste wijnproducenten in de streek. Tijdens onze wijnreis ontdekten wij in de omgeving de interessante plaatsen Ascoli Piceno en San Benedetto del Tronto.

Proeflokaal in Offida

Het proeflokaal van Ciù Ciù is gevestigd aan het sfeervolle piazza in Offida, waar het hoofdkantoor van Ciù Ciù en een uitgebreide wijnkelder onderdeel zijn van een eeuwenoud palazzo uit de renaissance. De gerestaureerde fresco’s roepen de herinnering op aan een rijk verleden. De medewerkers van Ciù Ciù laten zien dat het maken van de mooiste wijnen gepaard gaat met een feilloze kennis van de Italiaanse keuken.

Sfeer proeven in Ascoli Piceno

Op het gezellige piazza van Ascoli Piceno is het sfeervolle Caffè Meletti gevestigd. Hier schenken ze de befaamde, zelfgemaakte anijslikeur anisetta. Een plezierige appetizer voor een hoofdmaaltijd bij La Nicchia. Deze pizzeria is gevestigd in een van de zijstraten van het plein. Geen gewone pizzeria. Aan tafel in een van de kenmerkende nissen kun je kiezen uit een grote verscheidenheid aan pizza’s. Je bepaalt niet alleen de topping, maar ook de bodem. Zwart deeg bijvoorbeeld, deeg van oergranen of van een lokale speltsoort. En allemaal even luchtig en smaakvol.

Vis eten in San Benedetto

Waar Ascoli Piceno een parel in het binnenland van De Marken is, kun je aan de kust goed terecht in San Benedetto del Tronto. Een badplaats die in veel opzichten lijkt op het noordelijker gelegen Rimini en Riccione, maar waar de langste palmbomen-rivièra van Italië is. Ristorante La Croisette aan het strand is the place to be voor het beste seafood. Onlangs won dit restaurant een competitie, die in heel Italië te volgen was via televisiezender Sky TV. Bij La Croisette is de keukenbrigade gespecialiseerd in gerechten met verse vis en zeevruchten, in veel gevallen rauw opgediend.

Leuk artikel? Deel met anderen!

Share on facebook
Deel op Facebook
Share on twitter
Deel op Twitter
Share on linkedin
Deel op Linkdin
Share on pinterest
Deel op Pinterest

Reageer!

Scroll naar top